Postup
Oba druhy múky preosejeme a prisypeme suché ingrediencie. Premiešame, pridáme oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujeme cesto. Ku koncu miesenia pridáme bravčovú masť a zapracujeme do cesta. Miesime v robote, kým cesto nebude pružné a nelepivé. Pripravené cesto zabalíme do fólie a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1 hodinu.
Na plnku nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou, soľou a korením.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a na ⅔ cesta rozotrieme plnku. Cesto na 3-krát preložíme a zabalíme do fólie. Dáme do chladničky na 15 minút.
Vaľkanie a prekladanie zopakujeme ešte 2-krát. Potom cesto rozvaľkáme na 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujeme pagáče. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť 20 minút.
Pagáče pred pečením potrieme rozšľahanými vajíčkami a posypeme nasekanými oškvarkami. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 25 minút.