Zemiaky si uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť. Zatiaľ si nakrájame tempeh na malé kocky, tie na oleji opekáme, posolíme a odstavíme z ohňa.
Na masle speníme cibuľku a s ostatnými ingredienciami v mixéri zmiešame na plnku. Pažítku a kôpor dávame neskôr. Vymixujeme, pridáme na drobno nasekaný kôpor a pažítku, prípadne ešte dochutíme soľou/korením.
Vychladnuté zemiaky rozpučíme do veľkej misy, zmiešame s múkou, soľou a vodou. Vypracujeme nelepivé cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Na doske ho vyvaľkáme na tenko a vykrajujeme pirohy. Naplníme plnkou a spojíme s troškou vody po krajoch, aby sa cesto uzavrelo. Vtlačené hroty vidličky dodajú pirohom tvar a zároveň im to pomôže držať plnku.
Pirohy krátko varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Tak zistíme, že sú hotové a vyberáme ich na tanier.
Na záver si pripravíme krém zo smotany a korenia, soli a byliniek. Pirohy ním polejeme. Zohrejeme si tempeh a dáme na hotové pirohy.