Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kocky, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 20 minút. Cestoviny uvaríme vo vriacej a osolenej vode do „al dente“. Na oleji si speníme cibuľku, pridáme cesnak a ošúpané spálené kapie (tie spálime v rúre na 220 °C alebo plameňom až do čierna a následne zaparíme a ošúpeme). Zalejeme vývarom, prípadne aj trochou vody z cestovín a varíme približne 10 minút. Potom celú zmes rozmixujeme na hladkú omáčku, ak bude veľmi riedka, necháme ešte prebublať na sporáku, aby sa zredukovala a dochutíme soľou a korením. Slaninu si na sucho opečieme do chrumkava a necháme vychladnúť. Takto pripravenú slaninu rozmixujeme na prach. V miske si zmiešame cestoviny, zemiaky a omáčku. Servírujeme spolu s nakrájanými uhorkami a cviklou, slaninovým prachom a bylinkami.