Väčšie baklažány prekrojíme na polovicu pozdĺžne a dužinovú časť narežeme na mriežku. Osolíme a necháme baklažány pustiť šťavu. Medzitým si nakrájame cibuľu na jemno, pražíme na oleji, pridáme nasekaný cesnak a červenú papriku. Do základu pridáme mleté mäso, zatiahneme a prilejeme plechovku lúpaných rajčín. Ak je to potrebné, pridáme ešte trocha vody a dusíme zakryté pokrievkou. V čase, keď sa nám baklažán „spotil“ utrieme ho papierovou utierkou. Posypeme čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C narezanou časťou dolu na papier na pečenie. Pečieme približne 20 minút. Po upečení prikryjeme alobalom a necháme podusiť na linke.
Následne vidličkou alebo lyžicou vydlabeme baklažány, aby nám zostala neporušená šupka. Zmes z baklažánu pridáme do panvice k mäsu. Poriadne premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvým tymianom na záver.
Baklažánové šupy plníme zmesou, na záver posypeme mozzarellou a dáme zapiecť na 200 °C približne 5 – 7 minút.
Servírujeme s ochutenými bylinkami alebo šalátom.