Uložiť
Porcie viac
Príprava
360 min.
Náročnosť
Cena

Demi-glace omáčka

Ingredience

1,5 kg
teľacích kostí (môžu byť aj hovädzie alebo kačacie)
5 ks
väčšej mrkvy
5 ks
petržlenu
1
kaleráb
1
zeler
1 väčšia
cibuľa
2 strúčiky
cesnaku
olej
červené víno
bylinky
paradajkový pretlak

Postup

Na plech rozložíme kosti a necháme ich aspoň pol hodinu piecť v rúre, aby sa mäso na nich stiahlo a získalo tak lepšiu chuť.

Medzitým všetku zeleninu očistime a pokrájame na menšie kúsky. Do rozohriateho hrnca pridáme olej a neskôr zeleninu, ktorú aspoň 5 minút restujeme. Nepridávame soľ, pretože výsledná omáčka nemá byť slaná. K podusenej zelenine pridáme pretlak, premiešame a zalejeme vínom.

Ešte horúce kosti vložíme do hrnca spolu s čerstvými bylinkami, zalejeme prevarenou vodou a privedieme do varu. Stiahneme plyn alebo teplotu na minimum a pomaly varíme 6 hodín. Občas skontrolujeme povrch vývaru a zbierame z neho vyzrážanú bielkovinovú penu.

Po uplynutí tohto času demi-glace precedíme a necháme zredukovať na požadovanú hustotu. Vychladíme a potom preložíme do nádoby na skladovanie.

Ohodnotiť recept

Kategórie