Uložiť
Porcie 4
Príprava
40 min.
Náročnosť
Cena

Hlivový guláš so žemľovou knedľou

Ingredience

1kg
hlivy ustricovej
3 PL
bravčovej masti
500 g + 1 ks
cibule
1 ČL
rasce Dobrá cena
1½ PL
mletej sladkej papriky Dobrá cena
1 PL
sušeného majoránu Dobrá cena
3 strúčiky
cesnaku
2 PL
paradajkového pretlaku Dobrá cena
800 ml
vývaru
2 PL
hladkej múky Dobrá cena
čerstvý majorán
soľ
mleté čierne korenie Dobrá cena
6
suchých žemlí
200 ml
horúceho mlieka Tradičná kvalita
20 g
masla Tradičná kvalita
čerstvá petržlenová vňať
2
vajcia Mamičkine dobroty
muškátový oriešok
polohrubá alebo hrubá múka Dobrá cena

Postup

Hlivu umyjeme a nakrájame na prúžky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na masti. Pridáme hlivu a sprudka orestujeme. Prisypeme rascu, mletú papriku, sušený majorán, prelisovaný cesnak, pretlak, soľ, čierne korenie a premiešame. Podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou 15 – 20 minút.

Múku nasypeme do hrnčeka a premiešame s trochou tekutiny z guláša. Miešame, kým sa nespoja. Vlejeme do guláša a za stáleho miešania povaríme, kým guláš nezhustne. Dochutíme soľou, korením a posypeme čerstvým majoránom.

Knedle:
Suché žemle, alebo rožky nakrájame na kocky. Vložíme do väčšej misy. Prelejeme horúcim mliekom.
Cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle alebo oleji opečieme do sklovita, potom odstavíme. Pridáme 1 - 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate, aby sa rozvoňala v teplom tuku.

Ku zmäknutým kockám pridáme 2 rozšľahané vajcia, cibuľu s petržlenom. Podľa chuti posolíme, pokoreníme, pridáme muškátový oriešok. Masu dobre premiešame rukami - postupujeme v mise od dna nahor, aby sa všetko dobre prepojilo. Ak by bolo cesto veľmi lepkavé, pridáme trochu polohrubej alebo hrubej múky.

Mokrými rukami formujeme knedle veľkosti marhuľových, alebo menšej tenisovej loptičky. Dobre postláčame a zaguľatíme. Knedle dávame do mierne vriacej vody a varíme cca 20 minút bez pokrievky.

Ohodnotiť recept

Kategórie