Hovädzí hrniec s maslovým kelom a zemiakovou kašou s horčicou
Ingredience
800 g
hovädziny na dusenie
3 PL
hladkej múky Dobrá cena
morská soľ
čerstvo zomleté čierne korenie Dobrá cena
olivový olej Tradičná kvalita
200 g
údenej slaniny Dobrá cena
2
stredne veľké mrkvy ZELOVOC
1
stredne veľký zeler
150 g
cibule ZELOVOC
čerstvý tymián
2
bobkové listy Dobrá cena
250 g
šampiňónov ZELOVOC
1 ČL
paradajkového pretlaku Dobrá cena
500 ml
červeného vína Frankovka modrá Tradičná kvalita
300 ml
hovädzí alebo kurací vývar
petržlenová vňať
1
dobre očistený kel
morská soľ a čierne korenie
25 g
masla Tradičná kvalita
1 kg
zemiakov ZELOVOC
morská soľ
čierne korenie Dobrá cena
150 ml
šľahačkovej smotany Mamičkine dobroty
85 g
masla Tradičná kvalita
2 PL
kremžskej horčice Mamičkine dobroty
2 PL
dijonskej horčice
Postup
Hovädzie mäso nakrájame na kocky, zmiešame múku, soľ a korenie a mäso obalíme. Opečieme na oleji a odložíme na bok. Slaninu opražíme dozlatista, pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu, tymian, bobkový list a miešame 5 minút. Pridáme huby a paradajkový pretlak a dusíme 3 – 4 minúty. Prilejeme červené víno, pridáme vývar a vložíme mäso. Dáme do rúry na 2,5 hodiny.
Najemno nakrájaný kel blanšírujeme vo vriacej vode 2 minúty, osviežime pod studenou vodou a necháme odkvapkať. Roztopíme maslo, pridáme kel, soľ, korenie a miešame 2 minúty.
Nakrájame a uvaríme zemiaky, scedíme, roztlačíme pučidlom. Trochu zohrejeme smotanu pridáme k zemiakom, osolíme a okoreníme, postupne pridávame kocky masla a nakoniec vmiešame obe horčice.
Nutričné hodnoty
Energetická hodnota (kcal)
100
Tuky
(g) 140
(g) 140
Bielkoviny
(g) 120
(g) 120
Sacharidy
(g) 160
(g) 160