Uložiť
Porcie 4
Príprava
70 min.
Náročnosť
Cena

Jablková štrúdľa

Ingredience

125 g
zmäknutého masla Tradičná kvalita
300 – 350 g
hladkej múky Dobrá cena
1/2 bal.
prášku do pečiva Tradičná kvalita
1
vajce Coop PREMIUM
100 ml
mlieka Mamičkine dobroty
štipka soli
1,5 kg
kyslých jabĺk – hmotnosť po očistení
100 g
kryštálového cukru
šťava z polovice citróna ZELOVOC
hrsť hrozienok
1 bal.
škoricového cukru
mletý mak Tradičná kvalita
4 PL
strúhanky Dobrá cena
4 PL
masla Tradičná kvalita
mlieko na potretie

Postup

Z múky, masla, vajca, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva vypracujeme hladké cesto. Cesto sa nesmie lepiť (vypracujeme ho ručne alebo pomocou kuchynského robota). Pripravené cesto preložíme na pomúčenú dosku a necháme ho chvíľu odpočívať. Zatiaľ si pripravíme náplň a predhrejeme rúru na 200 °C. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Jabĺčka ošúpeme, nastrúhame (nahrubo) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k nim kryštálový a škoricový cukor, hrozienka (môžeme ich predtým spariť vriacou vodou) a všetko spolu dobre premiešame. Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla, na ktorom opečieme strúhanku. Keď má zlatistý nádych, odstavíme ju. Cesto rozdelíme na 4 časti a postupne vyvaľkáme natenko (cesto musí byť pružné, aby sa netrhalo). Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a rovnomerne navrstvíme jablkami (na každú časť cesta dáme štvrtinu pripravených jabĺk). Šťavu z jabĺk vytláčame len mierne, pretože chceme, aby štrúdle boli šťavnaté. Do plnky môžeme pridať aj mletý mak, v tom prípade stačí jablká posypať makom. Okraje cesta zahneme dovnútra a cesto zavinieme. Štrúdle poukladáme na plech a potrieme rozpusteným maslom. Pečieme približne 30 až 35 minút dozlatista. Po upečení ešte horúce štrúdle potrieme mliekom. Necháme ich na plechu vychladnúť a pred nakrájaním posypeme práškovým cukrom.
Recept → Jablková štrúdľa

Ohodnotiť recept