Jablkovo-makový koláč s tvarohom
Ingredience
1 kocka
droždia Tradičná kvalita
100 ml
mlieka Mamičkine dobroty
400 g
polohrubej múky Dobrá cena
150 g
masla Tradičná kvalita
100 g
kryštálového cukru
štipka soli
tuk na vymastenie plechu
250 ml
mlieka Mamičkine dobroty
30 g
masla Tradičná kvalita
50 g
detskej krupice
250 g
mletého maku
2-3 PL
rumu
150 g
kryštálového cukru
50 g
masla Tradičná kvalita
100 g
kryštálového cukru
50 ml
mlieka Mamičkine dobroty
3
žĺtky
2 bal.
vanilínového cukru
500 g
tvarohu
1 lyžica
maizeny
30 g
hrozienok
kôra a šťava z ½ citróna ZELOVOC
4
jablká ZELOVOC
Postup
Z droždia, mlieka a štipky cukru vymiešame kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Do misy dáme múku, maslo, cukor, štipku soli, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 45 minút.
Na makovú plnku zohrejeme mlieko s maslom, postupne primiešame krupicu. Keď zmes zhustne, primiešame rum, cukor, mak a odstavíme.
Na tvarohovú plnku vyšľaháme žĺtky s kryštálovým aj vanilínovým cukrom a s maslom. Postupne pridáme mlieko, tvaroh, maizenu, kôru a šťavu z citróna aj hrozienka.
Hlboký plech vymastíme a rozložíme doňho rozvaľkané vykysnuté cesto. Naňho natrieme makovú plnku a poukladáme olúpané a na mesiačiky nakrájané jablká.
Na jablká natrieme tvarohovú plnku a koláč pečieme pri 180 °C asi 45 minút.