Uložiť
Porcie 4
Príprava
120 min.
Náročnosť
Cena

Kapustový závin

Ingredience

300 g
polohrubej múky Dobrá cena
soľ
1
vajce Coop PREMIUM
1
lyžička octu
1
lyžička masla Tradičná kvalita
vlažná voda
1,5 kg
hlávkovej kapusty
soľ
150 g
masla Tradičná kvalita
100 g
hrozienok
2
lyžičky mletej škorice
180 g
cukru

Postup

Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, pridáme vajce, ocot, olej alebo maslo, podľa potreby vodu a nožom spracúvame na cesto. Pripravené cesto niekoľkokrát buchneme o dosku, prstami vytiahneme do výšky a spracúvame, kým sa prestane lepiť o dosku. Vypracované polotuhé cesto dáme na dobre pomúčenú dosku, zakryjeme nahriatym hrncom a necháme pol hodiny odpočívať. Na plnku si najemno nakrájame očistenú kapustu, trocha osolíme a na tretine masla udusíme domäkka. Plnka nesmie mať v sebe veľa vody! Stôl prikryjeme čistým obrusom, posypeme múkou, odpočinuté cesto dáme na obrus, valčekom najprv rozvaľkáme a potom ešte namastenými hánkami rúk vyťahujeme do strán. Pripravené cesto pokvapkáme roztopeným maslom. Na pripravené cesto dáme vychladnutú kapustovú plnku, posypeme cukrom, hrozienkami a škoricou a pokvapkáme trochou rozpusteného masla. Okraje cesta založíme a cesto pomocou obrusu pomaly zvinieme, dobre potrieme maslom. Závin môžeme pokrájať na rovnako veľké kusy alebo ho stočíme tak, aby sa zmestil na plech. V rúre vyhriatej asi na 170 až 180 °C pečieme približne 35 minút.
Recept → Kapustový závin

Ohodnotiť recept

Kategórie