Uložiť
Porcie 10
Príprava
60 min.
Náročnosť
Cena

LINECKÝ KOLÁČ

Ingredience

175 g
hladkej múky Dobrá cena
150 g
práškového cukru
100 g
nelúpaných mletých mandlí
kôra z jedného citróna Zelovoc
1 ČL
mletej škoriceDobrá cena
½ ČL
mletých klinčekov
soľ
3
žĺtky Mamičkine dobroty
150 g
masla Tradičná kvalita
500 g
čučoriedkového džemu

Postup

Múku preosejeme s cukrom, pridáme mandle, citrónovú kôru, mletú škoricu, klinčeky a štipku soli. Pridáme vidličkou vyšľahané žĺtky a zapracujeme. Vychladené maslo nakrájame na kocky a zapracujeme do cesta. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Vychladené cesto vyberieme, ¼ si odložíme a zvyšok vyvaľkáme cez fóliu na 7 mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do formy na tart s priemerom 24 cm. Na cesto preložíme papier na pečenie, prstami ho jemne pritlačíme a vytvarujeme aj okraje. Zvyšné cesto oddelíme pomocou valčeka a formu s cestom dáme do chladničky. ¼ cesta vyvaľkáme cez fóliu na 5 mm a potom vykrajujeme menšie a väčšie hviezdičky. Dno koláča poprepichujeme vidličkou, potrieme džemom a rovnomerne rozotrieme. Vykrojené hviezdičky poukladáme na koláč. Potrieme žĺtkom a dáme piecť v rúre na 180 °C cca 40 minút. Necháme vychladnúť a vyberieme z formy.
obrázok postupu

Ohodnotiť recept