Uložiť
Porcie viac
Príprava
180 min.
Náročnosť
Cena

Lístkové škvarkové pagáče

Ingredience

300 g
škvariek
330 g
hladkej múky
320 g
polohrubej múky
30 g
droždia
mlieko
2
žĺtky
50 g
masti
soľ
1
vajce na potretie

Postup

Škvarky zomelieme a premiešame ich so 150 g múky. Do zvyšnej múky dáme kvások pripravený z droždia a 100 ml vlažného mlieka, vmiešame žĺtky, masť, štipku soli a vypracujeme hladké cesto.

Cesto trochu pomúčime, misu prekryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu vložíme pripravené cesto zo škvariek sformované do tehly. Okraje obdĺžnika preložíme na seba a jemne pritlačíme.

Cesto zľahka rozvaľkáme, opäť zložíme a necháme asi 20 minút odpočívať. Opäť zopakujeme prekladanie a takto postupujeme ešte ďalšie dva razy.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, povykrajujeme pagáčiky, potrieme ich vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista.

Ohodnotiť recept

Kategórie