Slaný koláč s bryndzou, jarnou zeleninou a údeným lososom
Ingredience
100 g
studeného masla Tradičná kvalita
150 g
hladkej špaldovej múky
1 PL
hnedého cukru
soľ
75 g
mletých mandlí
5
vajec Coop PREMIUM
1 PL
miešaných nasekaných
byliniek (pažítka, žerucha,
petržlenová vňať, kôpor...)
400 g
hrášku
2
menšie mrkvy ZELOVOC
200 g
plátkov údeného lososa
200 g
bryndze Mamičkine dobroty
2 ČL
dijonskej horčice
150 ml
mlieka Mamičkine dobroty
2 PL
strúhanky Dobrá cena
2 stonky
čerstvého kôpru
ostrúhaná kôra z 1/2 citróna ZELOVOC
Postup
Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme. Na cesto potrebujeme 150 g múky, 1 PL hnedého cukru, ½ ČL soli, mandle, 1 vajce a 100 g masla nakrájaného na kúsky. Všetko spracujeme mixérom s nadstavcami na miesenie, potom rukami sformujeme do gule a pridáme nasekané bylinky.
Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom asi 36 cm.
Vložíme ho do vymastenej formy a vytiahneme až k okrajom, ktoré dobre popritláčame. Dno popicháme vidličkou, formu s cestom prikryjeme fóliou a dáme na hodinu do chladničky.
Kým sa cesto chladí, uvaríme hrášok. Stačí asi 5 minút v osolenej vriacej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Mrkvu olúpeme a nastrúhame. Plátky lososa nakrájame na pásiky.
Rúru vyhrejeme na 200 °C, v mise zmiešame bryndzu, vajcia, mlieko a horčicu. Na vychladené cesto rozdelíme strúhanku, pripravenú zeleninu aj pásiky lososa.
Navrch nalejeme bryndzovú zmes a slaný koláč pečieme na najspodnejšej koľajničke v rúre asi 40 minút.
Koláč vyberieme a necháme na mriežke ešte aspoň 10 minút odpočívať. Kôpor umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Hotový koláč vyberieme z formy, povrch posypeme kôprom a podľa chuti aj ostrúhanou citrónovou kôrou.