SLIVKOVO-VANILKOVÝ KOLÁČ
Ingredience
vrchná vrstva
100 g
trstinové cukru
75 g
polohrubej múky Dobrá cena
60 g
studeného masla Tradičná kvalita
100 g
mandľových lupienkov
cesto
175 g
masla Tradičná kvalita
50 g
krupicového cukru
50 g
práškového cukru
1 ČL
vanilkového extraktu
260 g
hladkej múky Dobrá cena
¼ ČL
soli
plnka
800 g
sliviek
1
šálka vody
120 g
krupicového cukru
1 ČL
vanilkovej pasty
½ ČL
mletej škorice Dobrá cena
Postup
Vrchná vrstva:
Do misy vsypeme cukor, múku, maslo a vypracujeme konzistenciu mrveničky. Pridáme mandle a zapracujeme. Vložíme do chladničky.
Cesto:
Rúru zapneme na 165 °C.
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
V mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a vanilkovým extraktom do krémova. Pridáme múku zmiešanú so soľou a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho do formy a rovnomerne roztlačíme do formy. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
Plnka:
Slivky dáme variť vo vode, privedieme k varu. Pridáme cukor a vanilkovú pastu. Varíme 30 minút, kým sa slivky nerozpadnú. Zmes rozmixujeme a varíme ďalej, pokým nevznikne hustý džem. Džem zmiešame so škoricou a rozotrieme na upečený korpus. Posypeme mrveničkou a vložíme na 20 minút na 165 °C.
Koláč necháme vychladnúť a nakrájame.