Spišské pirohy s kapustou a hubami
Ingredience
1 kg
zemiakov ZELOVOC
polohrubá múka Dobrá cena
soľ
hrsť sušených húb
2 až 3
hrste kyslej kapusty
masť Dobrá cena
cikor
soľ
mleté čierne korenie Dobrá cena
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, prelisujeme a posolíme. Huby namočíme, kapustu rozkrojíme na menšie kúsky.
K prelisovaným zemiakom pridáme múku, premiešame a vypracujeme hladké cesto.
Na plnku na masti pripravíme karamel, pridáme kapustu a scedené pokrájané huby. Dochutíme soľou aj korením a dusíme skoro domäkka. Necháme vychladnúť.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm, na polovicu poukladáme v rozostupoch kôpky plnky. Zakryjeme druhou polovicou cesta a okraje okolo plnky dobre popritláčame. Pokrájame na jednotlivé pirohy a varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Vyberieme z vody a polejeme rozpusteným maslom.