DEMIKÁT
Ingredience
250 g
májovej bryndze Mamičkine dobroty
1
väčšia cibuľa Zelovoc
5
väčších zemiakov Zelovoc
1 l
vývaru
200 ml
smotany na šľahanie 33 % Mamičkine dobroty
1 PL
bravčovej masti Dobrá cena
1 ČL
mletej červenej papriky Dobrá cena
½ ČL
údenej mletej papriky
½ ČL
drvenej rasce Dobrá cena
100 g
plátkovej slaniny Mamičkine dobroty
pažítkový olej
paprikový olej
čerstvý kôpor
soľ
čierne korenie Dobrá cena
Postup
Na masti si speníme cibuľu nakrájanú na kocky a pečieme, až kým je úplne hnedá. Ak by sa pripekala, podlejeme troškou vody. Na silný cibuľový základ pridáme cesnak a mleté papriky, môžeme pridať aj trochu drvenej rasce. Po pár sekundách pridáme nakrájané zemiaky na kocky, osmahneme a pridáme vývar. Zakryjeme a varíme do mäkka. Medzitým si v miske vyšľaháme smotanu s bryndzou. Akonáhle budú zemiaky mäkké, až rozpadávajúce sa, prilejeme bryndzovo-smotanovú omáčku, povaríme a rozmixujeme do hladka. V prípade, že by bola polievka riedka, ešte ju zredukujeme. Podávame so slaninovými chipsami upečenými na panvici do chrumkava, s pažítkovým a paprikovým olejom, prípadne kôprom.
