Uložiť
Porcie 70
Príprava
125 min.
Náročnosť
Cena

DOMÁCE OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

Ingredience

650 g
hladkej múky Dobrá cena
350 g
polohrubej múky Dobrá cena
1
balíček kypriaceho prášku Tradičná kvalita
20 g
soli
10 g
cukru
100 g
mletých oškvarkov Tradičná kvalita
2
žĺtky Mamičkine dobroty
700
ml mlieka Mamičkine dobroty
150 g
kyslej smotany Mamičkine dobroty
10 g
sušeného droždia Tradičná kvalita
100 g
bravčovej masti Dobrá cena
200 g
uvarených zemiakov v šupke Zelovoc
200 g
mletých oškvarkov Tradičná kvalita
150 g
nasekaných oškvarkov
80 g
masti Dobrá cena
soľ
vajce na potretie
nasekané oškvarky
čierne mleté korenie Dobrá cena

Postup

Oba druhy múky preosejeme a prisypeme suché ingrediencie. Premiešame, pridáme oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujeme cesto. Ku koncu miesenia pridáme bravčovú masť a zapracujeme do cesta. Miesime v robote, kým cesto nebude pružné a nelepivé. Pripravené cesto zabalíme do fólie a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1 hodinu.

Na plnku nastrúhané uvarené zemiaky zmiešame s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou, soľou a korením.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a na ⅔ cesta rozotrieme plnku. Cesto na 3-krát preložíme a zabalíme do fólie. Dáme do chladničky na 15 minút.

Vaľkanie a prekladanie zopakujeme ešte 2-krát. Potom cesto rozvaľkáme na 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujeme pagáče. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť 20 minút.

Pagáče pred pečením potrieme rozšľahanými vajíčkami a posypeme nasekanými oškvarkami. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 25 minút.

Ohodnotiť recept

Kategórie