TRHANÉ HOVÄDZIE MÄSO S HALUŠKAMI
Ingredience
1 kg
hovädzieho chuck rollu
2
cibule Zelovoc
8 strúčikov
cesnaku Zelovoc
soľ
mleté čierne korenie Dobrá cena
3 ks
bobkového listu Dobrá cena
1 kg
bravčovej masti Dobrá cena
120 g
masla Tradičná kvalita
4
zemiaky Zelovoc
300 g
polohrubej múky Dobrá cena
1
vajce Mamičkine dobroty
1 ČL
soli
4
vajcia Mamičkine dobroty
600 g
hnedých šampiňónov
4 stonky
tymianu
2 strúčiky
cesnaku Zelovoc
1
uhorka
20 g
kôpru
olej COOP Premium
limetová šťava
kryštálový cukor
soľ
mleté čierne korenie Dobrá cena
Postup
Hovädzie mäso dôkladne nasolíme a okoreníme. Opečieme na panvici na silnom ohni z každej strany. Vložíme do vysokého hrnca, pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a celý cesnak. Zalejeme masťou. Dáme piecť na 130 °C na cca 8 hodín. Hotové mäso vyberieme a natrháme na menšie kusy. Masť zlejeme a odložíme do chladničky.
Vytuhnutá masť sa oddelila od výpeku. Masť stiahneme a odložíme, výpek použijeme ako omáčku.
Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno. Vyžmýkame a pridáme vajce, múku pridávame postupne po lyžiciach, kým nebude mať cesto správnu konzistenciu. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, pokým nebudú zemiaky uvarené. Uvarené halušky scedíme a ochladíme pod studenou vodou. Dobre pomastíme masťou.
Vajce varíme vo vriacej vode 6 ½ min.
Šampiňóny nakrájame na štvrte, pridáme lístky tymianu, soľ, nastrúhaný cesnak, čierne mleté korenie. Pečieme 20 minút na 180°C
Uhorky umyjeme a nakrájame škrabkou na tenké dlhé pásy. Zmiešame s olejom, soľou, cukrom, korením, limetovou šťavou a čerstvým kôprom
Halušky prehrejeme na panvici s výpekom z mäsa, nakoniec pridáme maslo. Vylejeme na tanier, poukladáme natrhané mäso, prekrojené vajce, šampiňóny a nakoniec uhorky a kôpor.